Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черна книга на правителственото разхищение

Повечето истории са корупционни практики. Избрахме всяка година да разказваме по 15 истории. Тази година върнахме поглед назад, за да видим какво се е случило с тези истории. Някои от историите разказахме във видео“. Това каза пред БНР Петя Дюлгерова, програмен директор на фондация „Фридрих Науман“, за новото издание на „Черната книга на правителственото разхищение“. 

Фондация за свободата „Фридрих Науман“ издава „Черна книга на правителственото разхищение в България“, която представя случаи на лошо похарчени пари на данъкоплатците, намек за корупция и нецелесъобразо усвоени средства от Европейския съюз. Показва се как понякога държавата и общините се отнасят безотговорно към нашите пари и харчат пари неефективно, прекалено скъпо или дори за напълно излишни неща. Специално внимание издателите обръщат на случаи на неправомерно усвояване на еврофондовете.

В предаването „Преди всички“ Дюлгерова допълни: 

„Не публикуваме сензации. Фактите са проверени... Събрани в едно издание, историите са силни и въздействащи... Има две истории, по които прокуратурата е започнала разследване, но не съм сигурна дали е в резултат на „Черната книга“. Книгата служи за това да накара гражданите да изискват от институциите отчетност и прозрачност“. 

По традиция „Черната книга“ се изпраща до засегнатите институции. 

Интервюто с Петя Дюлгерова можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна