Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Галев: Все повече се забелязва т.нар. „завладяване на държавата“

Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията
Снимка: csd.bg

Последиците от първия доклад по хоризонталния механизъм на Европейската комисия за върховенството на правото ще бъдат във фокуса на онлайн дискусия за върховенството на закона. В нея ще участват представители на Италия, Румъния, България, Испания, на Еврокомисията, евродепутати и експерти. Един от говорителите е Тодор Галев, експерт от Центъра за изследване на демокрацията. 

Целта на дискусията е да се чуят предложения за промени и как да бъдат структурирани следващите стъпки за сравнителен анализ за напредъка на различните държави... Съществуват инструменти, които могат да помогнат за оценка на това, което наричаме „завладяване на държавата“, оценка на антикорупционната ефективност“, поясни Галев в предаването „Преди всички“. 

По думите му у нас има дълбоко неразбиране за това да се прилагат съветите и указанията, които идват от професионалните органи в Европейския съюз, занимаващи се с правосъдие, с човешки права и със свобода на медиите. 

„Стремежът на българските правителства често е насочен към подобряване на представяне на държавата и мерките в различни политически решения, вместо изпълнение на тези професионални съвети“. 

Галев подчерта, че все повече се забелязва т.нар. „завладяване на държавата“ - използването на държавни институции за лични, политически или бизнес интереси

„Това започна преди повече от 15 години, постепенно започна да се засилва, а в последно време говорим за завладяване на държавата не само в частта за изпълнителната власт, но и в законодателна, и в правосъдие“. 

Интервюто с Тодор Галев можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени