Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нели Дончева, WWF България

За спасяването на старите гори

Необходим е обществен натиск и ангажимент за ограничаване на незаконния дърводобив

Снимка: pixabay

За спасяването на старите и крайречните гори, за сертифицирането на горските масиви и за възможността да ги пазим сами, като сигнализираме за незаконни действия. Каква беше тази година за българските гори?

Координаторът на програма "Гори" на WWF България Нели Дончева споделя своя опит в "Нашият ден":

"Тази година беше интересна за българските гори. Случиха се и хубави, и лоши неща. Да бъдем позитивни, за да може и през следващата година да се случват и още по-добри неща за нашата природа. Това е важно. През изминалата година българските гори се увеличиха с още 20 хиляди дка. Това стана съвсем скоро – тези гори (тези 20 000 дка) бяха изключени от дърводобив, намират се в границите на защитена зона "Ниска Рила", част от мрежата "Натура 2000", и във връзка с изискванията на Директивата за хабитатите. Горските местообитания трябва да бъдат опазвани – с особено внимание към старите гори. Затова в изпълнение на тази директива преди около месец със заповед на министъра на земеделието бяха отделени за опазване 20 хиляди дка стари гори. Това е поредната стъпка за постигане на едно по-добро управление на българските гори и опазване на старите, които са най-ценните и с най-голямо биологично разнообразие."

България получи наградата на европейската публика от конкурса "Натура 2000" за постижения в опазването на природата

"Това е голяма чест – наградата беше присъдена от вота на европейските граждани, които избраха България именно заради партньорството между няколко неправителствени организации и държавни институции за опазването на старите гори. Т.е. когато имаме обща цел, се случват положителни неща."

Неприятелите на гората

"Не беше добра в това отношение годината. За съжаление в българските гори продължава незаконният дърводобив. Това става благодарение на хората, а не ей така. Има какво да направим, за да предотвратим и елиминираме този незаконен добив. В желанието си да намери механизъм, по който да се ограничи незаконният дърводобив, WWF разработи едно специално мобилно приложение "Спаси гората", достъпно за всеки. Колкото сме по-взискателни ние, хората, по отношение на институциите, това ще помогне да се променят нещата за по-добро. Просто трябва да има обществен натиск, обществен ангажимент и не само да се оплакваме, а и да предприемаме важни стъпки."

Нели Дончева изтъкна важността на обществената активност и будност при сигнализирането на институциите, ролята на медиите да задават неудобни въпроси към контролните органи и управляващите, за да променим нещата в полза на природата. "Не трябва да се отказваме, в един момент нещата ще се променят – подчерта Дончева. – Няма да е винаги така. Може би такава е нагласата ми... Ето пример с Пирин и с опитите за неговото застрояване и изсичане на вековни гори – в съда спечелиха тези, които мислеха за доброто на планината и да бъде опазен националният парк... Има примери, които ни дават надежда, че нещата ще се променят към по-добро. Трябва да сме упорити. Не трябва да си затваряме очите и не трябва да мълчим. Тази прородозащитна общност, която се създаде и съществува повече от 15 години в България, е нещо уникално. Не трябва да смятаме, че сме на дъното на всички класации. В България, благодарение на съвместните усилия на неправителствени организации и на държавата, се опазват над 120 хиляди хка стари гори!"



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна