Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Присъствени индивидуални часове започват от днес в училището за деца с нарушено зрение във Варна

Присъствени терапевтични часове започват от днес (4 декември) за възпитаниците на Специалното училище за ученици с нарушено зрение във Варна, каза за радио Варна директорът Жулиета Петкова. Те са въведени съгласно решение на Министерството на образованието и за провеждането им са предвидени допълнителни противоепидемични мерки в учебното заведение.

Посещението на терапевтичните часове са по избор на родителите, като е нужно предварително записване за тях. С децата ще работят специалистите от училището, според съответните потребности на детето. Ресурсните учители също ще имат присъствени часове с децата на ресурсно обучение от Варна, каза още Жулиета Петкова. Часовете ще са индивидуални и по график, като след провеждането на всеки учебен час помещенията ще бъдат дезинфекцирани и проветрявани.

Децата с нарушено зрение се обучават в дистанционна форма като всички останали, с изключение на това, че имат сензорен дефицит. За преодоляването му към всяко компютърно устройство на учениците вкъщи е инсталирана програмата „Джаус“ /т.нар. говоряща програма/, благодарение на която могат да „прочитат“ какво е изписано на техния дисплей.

Контролните работи и други учебни текстове се отпечатват на хартия в брайловата печатница в училището и се доставят чрез учителите до децата по домовете им, каза още Петкова. От училището са осигурили и брайлова машина за всяко дете вкъщи.

До края на тази седмица в училището очакват доставка на два лаптопа, за да подсигурят всичките си ученици с компютърни устройства, каза още Жулиета Петкова.

При децата с множество увреждания основните помощници в обучението им са родителите. Те също са организирани в онлайн групи, чрез които се провеждат заниманията с тях.

Общо 142 са възпитаниците на училището за деца с нарушено зрение тази година. От тях 132 деца са с множествени увреждания. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени