Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Подкрепата за бизнеса бе обсъдена на работно съвещание при премиера

| обновено на 03.12.20 в 18:42
Снимка: пресслужба на МС

Напредъкът по икономическите мерки в подкрепа на бизнеса беше тема на работно съвещание при премиера Бойко Борисов.

Европейският банков орган разреши българският бизнес да ползва кредитния мораториум и да отложи плащането на лихви или главници по заемите в следващите месеци, докато трае пандемията. Това е една от най-силните икономически мерки и бе едно от големите искания на бизнеса, заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов и посочи, че при предишния мораториум върху кредитите бизнесът разсрочи над 9 милиарда лева:

„Благодаря на колегите от БНБ, които бяха в комуникация с Европейския банков орган и се стигна до това решение. Към момента очакваме насоки със съответните документи от Асоциация на търговските банки, които да бъдат предоставени в БНБ за одобрение“

Премиерът Борисов допълни, че тази мярка е обсъдена с банките в България:

„Да си при белите държави във финансите - това са държавите от еврозоната, положихме много тихи усилия и за радост колегите от европейския банков орган разрешиха българският бизнес да ползва този мораториум и да отложим плащанията на лихви или главници по кредите в следващите месеци, докато трае пандемията“.

В сряда Европейският банков орган (ЕБО) обяви, че поради втората вълна от инфекции с Covid-19, насоките за европейските банките, които изтекоха на 30-и септември, се активират отново до 31-ви март 2021 година. Тези насоки позволяват на банките в ЕС, не само в България, да предоставят ново разсрочване при обслужване на кредитите на засегнатите от коронавирусната криза клиенти.

Националната агенция за приходите ще разплаща компенсациите за микро, малкия и среден бизнес, затворени от заповеди на здравния министър, каза от своя страна министърът на финансите Кирил Ананиев.

„Дадохме възможност на НАП да кандидатства за разплащане на безвъзмездно предоставяне на суми от европейските средства на микро, малки и средни предприятия. Тъй като НАП разполага с необходимия капацитет, възможности да ускори този процес и парите много по-бързо да стигнат до тези предприятия“. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.