Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

България преди 1944 - онлайн във филми и кинохроники

Снимка: kinoto.bg

Животът в България преди 1944 година e показан във филми и кинохроники и вече е достъпен безплатно онлайн.

Видеоматериалите са от фонда на Националната филмотека и са качени в Европейския филмов портал. Там със свободен достъп са стотици архивни ленти от цяла Европа. 

Архивните български документални и игрални филми, реклами и кинопрегледи, съхранявани в Българската национална филмотека, които са със свободен достъп на Европейския филмов портал, са от периода 1913 - 1943 година.

„Българската национална филмотека даде достъп до 43 филмови материали от архива си“, това  разказва в „Хоризонт до обед“ Росен Спасов, филмов експерт в Националната филмотека:

„Филмът „Нашето море“, дълъг 15 минути, е от 1929-та година и е без звук. Лентата има специално разрешение да бъда прожектирана по време на читалищни, войскови и офицерски събрания, като може да бъде показвана и на ученици“.

И какво още може да се види:

„Зрителите могат да видят и спортни събития, както и кинохроника след атентата в църквата „Света Неделя” през 1925 г., кадри с цар Борис III, Богдан Филов и много други наши и чуждестранни политици, ферма за отглеждане на коне край Русе, готварски курсове за селски девойки, реклами и дори конкурси за красота. А също и реклама на шуменско пиво от 1933 година…

Включили сме филма „Любовта е лудост“ от 1917 година с режисьор Васил Гендов, а също и хроники, и документалният филм „Балканската война“ - заснет на фронта през 1212 - 1213 от Александър Жеков.

Кинопрегледът за България е с номер 119 от 1943-та година и вече е част от Европейския филмов портал - мястото, където са включени 40 филмови архива и има свободен достъп до 53 000 филмови заглавия и над 600 000 изображения: филмови и портретни снимки, плакати, рисунки, сценарии, реклами.

Платформата е свързана и с Europeana - уеб порталa на Европейския съюз, който пък вече дава достъп до над 58 милиона дигитализирани произведения на изкуството, книги, артефакти, аудио и видео от цяла Европа.  

По-голямата част от архива, качен в европейската платформа, са кинопрегледите, защото това е бил начинът, по който хората са научавали новините в кадри преди почти 100 години.  

Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.