Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 10 до 13 декември

Автори от 8 държави участват онлайн в Софийския литературен фестивал

От чужбина ще се включат Салман Рушди, Етгар Керет, Селя Ахава, Естер Херистен, Ешкол Нево, Крис Клийв, Джефри Янг, Жил Жобидон

Снимка: literaryfest.org

Софийският международен литературен фестивал (СМЛФ) ще се проведе и тази година, но изцяло онлайн, от 10 до 13 декември. Това издание, макар необичайно, дава възможност да се включат писатели и поети от България, Великобритания, Канада, Шотландия, Израел, Нидерландия, Финландия и Америка.

Гости на събитието ще бъдат британският писател и есеист от индийски произход Салман Рушди, Етгар Керет, финландската писателка Селя Ахава, Естер Херистен, Ешкол Нево, Крис Клийв, американският поет Джефри Янг, в международната програма – Капка Касабова, канадецът Жил Жобидон, спечелил Наградата на Петте континента на Франкофонията и други, съобщи пред Радио София програмният директор на СМЛФ Тодора Радева.

Смислова спойка на фестивала тази година ще бъде концентрирана в различните разкази за бъдещето, в идеята за започването на нов ред.

Значителна част от форматите на фестивала ще бъдат запазени. Така освен разговорите с чуждестранните писатели и срещите с българските автори, в програмата на фестивала остават Разговори за бъдещето, Софийски международен литературен фестивал представя и Поезия и музика. 

Ще бъде представен и броят „Извънредната 2020“ на Академичното електронно списание за изкуства и култура „Пирон“, както и дейността на Културния център на СУ „Климент Охридски“.

В дискусиите за бъдещето ще участват и автори фантасти.

Срещите с българските писатели и поети ще бъдат обособени в три основни жанрови рамки: роман, поезия и разказ. В осмата година на фестивала авторите от България ще бъдат Антония Апостолова, Георги Господинов, Георги Тенев, Зорница Гъркова, Любов Кронева, Момчил Николов, Надежда Радулова, Русана Бърдарска, Яница Радева.

Светлозар Желев, Николай Грозни и Ксения Банович ще представят сборника „България за напреднали“.

Фестивалът ще се излъчва на живо във Facebook страницата на събитието. Всички срещи ще бъдат качени допълнително в YouTube канала Sofia International Literary Festival.

Още информация Катя Василева научи от Тодора Радева. Чуйте.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени