Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Мария Петрова: Сигурността на ваксините не трябва да я подлагаме на съмнение

Снимка: Стаматина Никова

"Сигурността на ваксините не е нещо, което трябва да подлагаме на съмнение", каза пред БНР д-р Мария Петрова - адвокат по медицинско право и добави, че трябва да се прави разлика между задължителна и препоръчителна ваксинация.

"Обществото се притеснява от бързата направа на ваксини, но не съм сигурна доколко въобще е запознато с възникването на ваксините и не знае колко време трае разработването на една ваксина", посочи адвокатката.

По думите на адв. Петрова България е член на ЕС и не е необходимо нещо, което е одобрено от Европейската агенция по лекарствата, да минава етапи на изпитване и у нас:

"Голите съмнения и изказаните мнения, които не се базират на научни доказателства или някакви официални документи, ако се коментира правният характер на процедурата, са просто едни мнения, които всяват допълнително смут в обществото", коментира тя позиция, изказана в предаването "12+3" от микробиолога Андрей Чорбанов.

Тя подчерта, че организирането на имунизационните кампании и откриването на имунизационни пунктове е в правомощията на министъра на здравеопазването по закон - още от 2010 година.

"Ако имаме повече от една ваксини, трябва да сме наясно за какво действат, позволява ли състоянието на човека да бъде ваксиниран, какви са плюсовете и минусите на съответната ваксина. Това ще реши лекар. Решението ще се вземе след информиран избор на гражданина", обясни адв. Петрова и отново подчерта, че никой няма да бъде каран насила да се ваксинира.

Според нея не е от решаващо значение дали обществата ще бъдат ваксинирани това дали са ваксинирани политическите лидери, стоящи начело на съответните държави, защото става дума за свободен личен избор.

Интервюто на Людмила Железова с адв. Мария Петрова и анкета на Евелина Стоянова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна