Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Зеленогледите" е книга за откривателите

Зеленогледите виждат всичко в зелено: тревата, къщите... дори небето! Още от зелезоя, в древните времена, зелено е единствения цвят на този свят...

"Зеленогледите" е една оригинална и забавна книга, с приятен контраст между изчистените, модерни илюстрации и мелодично-поетичния текст, богат на каламбури и закачки. Удивителните зелени същества с квадратна форма и експесивни изражения, носят имена като Пащърнак, Марулка, Мъх, Еуглена... Страниците, които от монохромни стават все по-цветни, са изпълнени с находки и усмивки. Те разказват за разнообразието, за широтата на мирогледа, за способността да живеем заедно въпреки различията. Напомнят ни мечтата за среща с невидяни цветове, чудни приятели, вълнуващи идеи... с един нов свят по-пъстър, смел и вдъхновен.

Авторката Деница Минева-Деланд споделя: "При публикуването и във Франция, "Зеленогледите" беше посрещната от медиите и общественото мнение най-вече като приказка за толерантността, уважението към различията и различните, способността ни да живеем заедно.

Аз споделям тези идеи, и се радвам, че книгата заживява свой собствен живот в интерпретацията на читателите. Но истината е, че първоначално вложих друг замисъл който, надявам се, също се чете между редовете: "Зеленогледите" е книга за откривателите! А откритията се правят от тези, които веднъж овладяли наученото, смело продължават напред в неизвестното. Дори ако трябва да поставят под съмнение някой "зеленодоказан факт"."

На български език "Зеленогледите" е адаптирана в рими. Поетичният превод на Зорница Христова е цветист, мелодичен и забавен.

„Тази книга в ярки цветове и геометрични фигури съчетава удоволствието от красивите илюстрации и това от красивите думи. Защото с думи можем да играем, и авторът го знае добре. Оттук идеята, че книгата ще е предназначена по-скоро за деца, които започват да говорят добре. Естетиката е насочена и към по-широка аудитория, позволява на по-малките деца да разпознават цветовете, и по-специално нюансите. В основата си посланието очевидно е за толерантността и различието, без обаче – и това е важно! – да се натрапва на съзнанието на децата. Поучителна история, красиви илюстрации и каламбури за оживяване на четенето. Зеленогледите могат да се гордеят от себе си!“ – твърдят отзивите във френската преса за книгата.

Деница Минева-Деланд получава образованието си в Националната художествена гимназия и Националната художествена академия, София, последвани от специализации в Националната академия за декоративни изкуства, Париж (ENSAD, Paris) и Държавния университет Париж VIII (Université de Paris VIII). През 2000 г. Деница се установява във френската столица, където живее и днес със семейството си. Тя работи като графичен дизайнер и илюстратор, основно в една от най-големите агенции за тенденции в модата – Peclers Paris. Успоредно с това Деница участвува в създаването на детски книги (част от които изцяло авторски), в сътрудничество с издателства в България, Франция, Германия и Китай.

Снимки – изд. "Жанет 45"

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени