Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съмнително е, че коронавирусът пряко засяга клетки в кръвоносните съдове

Европейски и китайски учени стигнаха до извода, че коронавирусът изключително рядко може директно да проникне в клетките на кръвоносните съдове, тъй като те почти не изработват молекулите на белтъка ACE2, които са главният "проводник" на вируса SARS-CoV-2, се казва в публикация в електронната библиотека bioRxiv.

"Тромбовете и проблемите с функционирането на съдовете бяха една от най-открояващите се черти на Covid-19, която застави учените да считат, че вирусът е способен пряко да поразява техните клетки. Но според получените от нас данни се оказа, че SARS-CoV-2 едва ли е способен пряко да прониква в тях и да се разпространява в ендотелната тъкан на съдовете. Вирусът по-скоро поразява съседните епителни клетки или уврежда съдовете по косвен път", констатират изследователите.

Международният научен колектив под ръководството на проф. Андрю Бейкър от Единбургския университет във Великобритания се усъмни в способността на патогена пряко да нарушава работата на артериите, вените и капилярите, заразявайки техните клетки.

Анализирайки активността на всички гени на ниво отделни клетки в тялото на човека, учените стигнали до извода, че всички видове ендотелна тъкан, от която са съставени кръвоносните съдове, фактически не произвеждат ACE2 в организма на здравите хора.

Същата ситуация се наблюдава и при развитие на възпалението, характерно за случаите на тежка коронавирусна инфекция.

От направените наблюдения екипът стигнал до извода, че коронавирусът може да поразява клетките на стените на кръвоносните съдове по други начини, използвайки други рецептори. Най-вероятното му разпространение е чрез нарушаване работата на имунните клетки и на тромбоцитите. Друг начин е чрез заразяване на епителните клетки, присъстващи във вътрешността на съдовете или в съседство с тях.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!