Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

S&P Dow Jones Indices стартира фондови криптоиндекси през 2021 г.

Компанията S&P Dow Jones Indices, подразделение на доставчика на финансови данни S&P Global Inc, обяви в четвъртък, че от 2021 година ще стартира фондови индекси за криптовалути, съобщава Ройтес. Това е поредната голяма финансова компания, която ще влезе в пазарите на криптовалути.

Продуктите с марка S&P DJI ще използват данни от базираната в Ню Йорк компания за виртуални валути Lukka за над 550 от най-търгуваните криптовалути, съобщиха от S&P и Lukka в съвместно изявление.

Те също така посочват, че клиентите на S&P ще могат да работят с доставчика на индекси, за да създават персонализирани индекси и други инструменти за сравнителен анализ на криптовалути.


S&P и Lukka се надяват, че по-надеждни данни за ценообразуването ще улеснят достъпа на инвеститорите до новия клас активи и ще намалят някои от рисковете от много нестабилния и спекулативен пазар на цифровите валути, заявиха от двете компании.

"Тъй като цифровите активи като криптовалутите се превръщат в бързо развиващ се клас активи, моментът е подходящ за независими, надеждни и лесни за употреба водещи индекси“, каза Питър Рофман, глобален ръководител на иновациите и стратегията в S&P Dow Jones Indices.

Ходът на един от най-известните доставчици на индекси в света може да помогне на криптовалутите да се превърнат в по-масови инвестиции.


Решението на S&P идва в момент, когато основната криптовалута - биткойн продължава да поскъпва към рекордни нива спрямо щатския долар, подсилена от увеличеното търсене от страна на инвеститорите, които казват, че виртуалната валута представлява е хедж инвестиция срещу инфлацията и сигурните активи, известни като "активи убежище", включващи държавните облигации.

Криптовалутите съществуват повече от десетилетие, но започнаха да привличат по-голям интерес от страна на големите финансови компании през последните няколко години.

Големите фирми, включително Fidelity Investments и японската Nomura Holdings Inc, започват да защитават биткойни и други криптовалути за институционални инвеститори, докато редица големи борси започват да предлагат биткойн деривати.

Появата на по-масова пазарна инфраструктура направи този класа активи по-достъпен за институционални инвеститори. Мениджърите на хедж фондове като Пол Тудор Джоунс и Стенли Дракънмилър заявиха, че включват биткойн в своите широки инвестиционни стратегии.

След новината за стартиране от 2021 г. на криптоиндекси от страна на S&P Dow Jones Indices, биткойнът парира сутрешното си леко поевтиняване и поскъпва с около 1% към $ 19 356. 

По време на търговията във вторник (1-ви декември) основната криптовалута поскъпна до рекорден връх от $19 928 - непосредствен под ключовата психологическа бариера от $ 20 000, като от началото на годината стойността ѝ нарасна с около 170%.

Графика на биткойн / долар



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!