Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмовият фестивал "Сънданс" – онлайн и в автокина

Филмовият фестивал "Сънданс" представи своя "боен план" за справяне с коронавирусната пандемия, която продължава да разтърсва филмовата индустрия: проявата ще се проведе в онлайн формат, но ще има и прожекции в автокина и малки независими кина, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Основан от легендарния актьор Робърт Редфорд и известен със способността си да открива бъдещи шедьоври и таланти (от дебютния филм "Глутница кучета" на Куентин Тарантино до Деймиън Шазел с "Камшичен удар"), фестивалът "Сънданс" традиционно се провежда през януари и февруари в курортния град Парк сити, щата Юта, от 1978 г.

Заради коронавирусната пандемия обаче повечето кина остават затворени, докато заразата в САЩ осакатява филмовия бизнес в страната. Само в Юта случаите на Covid-19 са над 200 000. На фона на тези цифри губернаторът на щата миналия месец обяви извънредно положение. "Дори при тези невъзможни условия, творците все още намират начин да си вършат работата, която е колкото дръзка, толкова и жизненоважна", заяви директорката на фестивала "Сънданс" Табита Джаксън. "Онлайн прожекциите и социално дистанцираните премиери на места от Калифорния до Ню Йорк ни дават възможност безопасно да достигнем до нова публика, където и да се намира тя", допълни Джаксън.

Очаква се изпълнителите да присъстват физически на събития, които ще се провеждат в киносалон в Парк сити, както и в две автокина в района на Лос Анджелис. Предпремиерите ще бъдат излъчвани и в интернет, последвани от виртуални сесии с въпроси и отговори.

С изключение на кинофестивала във Венеция, по-голямата част от филмовите прояви, сред които Кан, тази година се отказаха от провеждане във физическа форма или бяха отменени, припомня агенцията.

Тазгодишното издание на кинофестивала "Сънданс" ще бъде по-кратко в сравнение с предишните и ще се проведе от 28 януари до 3 февруари.

Програмата му от около 70 филма предстои да бъде обявена, като се очаква да включва продукции, отговарящи на условията за участие в надпреварата за "Оскар"-ите. Заради коронавирусната пандемия церемонията за престижните киноотличия беше отложена за 25 април следващата година. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна