Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът на българското документално и анимационно кино „Златен ритон“ ще е онлайн

Марси Рийс /л/ и Жана Караиванова /д/
Снимка: БГНЕС

От 4 до 10 декември ще се проведе 25-тия Фестивал на българското документално и анимационно кино „Златен ритон“ 2020 г. Филмите ще бъдат представени онлайн. Откриването на фестивала ще е с документалната лента "Берлин - да прескочиш стената". Цялата програма на фестивала можете да видите на сайта zlatenriton.bg.

"Тази година за разлика от всяка друга година поради пандемията от Covid-19 "Златен ритон" не само няма да се състои физически, но няма да се състои и в Пловдив. "Златен ритон" ще бъде изцяло онлайн. Това от една страна е новост, която новост съдържа и много възможности за нашите зрители да гледат всички документални и анимационни филми от програмата на фестивала в реално време - онлайн и безплатно. Няма какво да се лъжем, че това дава възможност много повече хора да видят филмите", каза за БНР Жана Караиванова, директор на Националния филмов център. 

"Златен ритон" е един от двата национални фестивала, които Изпълнителна агенция Национален филмов център организира и той има статут.

"По статут зрителите ще видят само документално и анимационно кино, като те са разделени в две програми. Двете програми са различни единствено и само с това, че едната част от филмите са финансирани от Национален филмов център и по регламент влизат без конкурс в нашата селекция...Другите филми са финансирани частно. Те минават през селекционна комисия и най-добрите от тях ще можете да видите в програмата на фестивала. Общо филмите - документални и анимационни са 40", допълни Жана Караиванова.

Журито се състои от 5 души, сред тях изявени кинокритици.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!