Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС одобри споразумение между Министерство на енергетиката и МБВР

| обновено на 04.12.20 в 09:55
Снимка: БГНЕС

Депутатите ратифицираха на първо четене споразумението между енергийното министерство и Международната банка за възстановяване и развитие за консултантски услуги в подкрепа на намаляване на емисиите въглероден двуокис. 

Споразумението предвижда Международната банка за възстановяване и развитие да осигури подкрепа на Министерството на енергетиката за изготвяне на териториални планове за справедлив преход за декарбонизация в осем региона на страната. Тази договореност е в изпълнение на изискванията на механизма за справедлив преход. Териториалните планове трябва да очертаят процеса на преход в съответствие с интегрирания национален план в областта на енергетиката и климата и да определят най-засегнатите територии, които се нуждаят от подкрепа. Планът за всеки регион ще представя социални, икономически и екологични предизвикателства и ще идентифицира нуждите от икономическа диверсификация, преквалификация и възстановяване на околната среда при отчитане на отделните специфики.

Споразумението за предоставяне на консултантски услуги в подкрепа на териториална декарбонизация е на стойност 2,5 милиона лева, като средствата ще бъдат осигурени от оперативна програма „Добро управление 2014-2020“. Срокът за внасяне на предложения между първо и второ четене на ратификацията е тридневен.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени