Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новогодишният концерт на Виенските филхармоници ще бъде без публика

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Противоепидемичните мерки в Австрия забраняват концерти до 7 януари. Но телевизионните зрители от петте континента ще се насладят на Новогодишния концерт на Виенската филхармония на първи януари 2021 година.

Даниел Фрошауер, ръководител на състава, е категоричен: "Разбира се, Новогодишният концерт ще се състои и без публика". Нова за оркестъра ще бъде липсата на ръкопляскания след всяко изпълнение. Особено странно ще е изживяването любимият на публиката "Радецки марш" да бъде изсвирен без нейно участие.

За да не е съвсем без аплодисменти, Австрийската телевизия ще предава интерактивни овации. В сътрудничество с фирма за аудиотехника в Грац ще бъдат предавани чрез специална платформа овациите на регистрирани зрители. Техните ръкопляскания ще бъдат предавани посредством 20 микрофона в Златната зала на Музикферайн, където ежегодно се изнася концертът.

Желаещи от цял свят могат да се регистрират на платформата Mynewyearconcert.com . На платформата е възможно най-въодушевените сред телезрителите да качат своя снимка на платформата и австрийската телевизия ще показва някои от снимките по време на аплодисментите.

Въпреки пандемията ръководството на Виенските филхармоници никога не е обмисляло да отложи концерта и да лиши своите 30 милиона телевизионни зрители от виенския новогодишен поздрав. "Концертът е за мен послание за света", допълва Фрошауер.

Не са правени и промени в програмата, определена още през февруари, чийто акцент тази година е творчеството на династията Щраус. На диригентския пулт ще застане маестро Рикардо Мути.

Вероятно тази година ще окаже влияние върху програмата за 2022 година: "Може да открием някой "Валс на чумата", за да направим ретроспекция на пандемията", коментира Фрошауер.

За сигурността на оркестрантите се взимат много строги мерки. Съставът е разделен на две - на оркестър за Държавната опера и на изпълнители за Новогодишния концерт. Всички музиканти се тестват редовно за коронавирус.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна