Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари спасиха ръката на мъж

| обновено на 04.12.20 в 09:17

Лекари от Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“ - Пловдив спасиха от ампутация дълбоко разрязана с ъглошлайф ръка на пациент. 

56-годишният мъж от Кърджали е докаран по спешност в клиниката края на ноември. В кърджалийската болница медиците зашили разрязаните артерии, за да не кървят, след което го пренасочили към  Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“, която има 24-часова спешност и е най-голямата от сходните й в България.

Д-р Ангел Петков, който поел случая, обяснява, че са били срязани две от трите основни артерии на ръката на пациента.

„Когато крайник има нарушено артериално хранене поради внезапно настъпил стоп заради травма или друга причина, времето за реакция преди настъпването на необратими органни изменения, водещи до загуба на крайника е от решаващо значение. То е около 3-4 часа. Разполагахме максимум с 1 час, защото другите бяха минали в пътуването от Кърджали“, добави д-р Петков.

По думите му операцията е приключила за 40 минути. След упойката пациентът можел да движи ръката си, усещал я жива и на мястото си. 5 дни по-късно е изписан с назначена рехабилитация

Ръката на пациента е възстановена напълно с всички двигателни и сетивни функции, съобщи началникът на лечебното звено д-р д.м. Богомила Чешмеджиева.

Тя добавя, че само за последните 4 дни 7 пациенти с КОВИД-19 са оперирани в Клиниката по съдова хирургия от остра артериална недостатъчност. На практика лекуваме по 2 и повече спешни състояния – по нашата специалност, които са и с КОВИД-19, коментира д-р Чешмеджиева. Тя допълни, че нямат смъртен случай на пациент с коронавирус досега. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна