Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвети за планински преходи през зимата

Снимка: БГНЕС

В планините време има сняг. За радост на скиорите тази зима може и да не повтори миналогодишната, когато почти беше невъзможно практикуването на зимни спортове. Снежната покривка е вече под 1000 метра надморска височина. И всички любители на планинските преходи, трябва да бъдат много внимателни. Периодът е много труден за придвижване в зимни условия. Има снежна покривка, но тя не е достатъчна за плътно снегообразуване. Т.е. има сняг, но няма основа, което води до чести пропадания, а от там и до наранявания. Съветът на председателя на Планинската спасителна служба Емил Нешев е да се подхожда с уважение към планината, без подценяването й е без надценяване на собствените възможности.

"С настъпването на зимния период е необходимо да си проверим екипировката, да проверим всичко, което е необходимо за излизане в зимната планина. И най-важното, може би, е да знаем с каква група тръгваме. Дали хората в тази група имат едни горе-долу едни и същи възможности."

Дори и през лятото, но още повече през зимата, когато се тръгва към планината, трябва маршрутът да е проучен много добре предварително и да сме наясно дали отговаря на възможностите ни, съветва планниският спасител от карловския отряд Атанас Симеонов.

"Отключени ли са хижите, има ли подготвени дърва за огрев. Един ден без храна и без вода може да се издържи. Важно е да има топлина, за да не се изпада в хипотермия".

Чуйте още съвети за безопасни преходи в планината през зимата в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна