Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пиеса за последиците от т.нар. „Възродителен процес"

Снимка: архив

Пиесата на Силвия Чолева „Името, твоето име“ е по един от разказите ѝ в сборника „Гошко“, излязъл през 2013 година. Това е монолог на една самотна възрастна жена, която си припомня изживяния си вече живот. Припомня си едно момче, в което е била влюбена като млада, но за което не е успяла да се омъжи, тъй като то е заминало внезапно. Тя е преживяла тежко необяснимата раздяла. Сега Ангелина получава писмо от своя приятел от младини. Всъщност разказът е отговор именно на това писмо.

Става дума за така наречения „Възродителен процес", едно от най-варварските престъпления на тоталитарния режим, в който хиляди съдби се оказаха смачкани и изкривени от собствения си път. Злото се стовари върху тези поколения, някои го приеха и започнаха да му сътрудничат, други избягаха, трети му се противопоставиха. Приятелят на Ангелина е от онези, които са предпочели да напуснат страната си, отколкото да останат в родината си, но с чуждо име. Каква е цената обаче на една подобна достойна постъпка, какво коства тя в личен план, каква е равносметката от нея?

Тук е голямото майсторство на пиесата на Силвия Чолева. Без да говори директно за политическите извращения, тя разкрива техните последици в емоционален и духовен план. Последици, чиито печални резултати виждаме дори и днес.

Силвия посвети радиопиесата на светлата памет на поетесата Малина Томова, почти единствената, която в средата на 90-те години се осмели да говори за раната "Възродителен процес".

В ролята на Ангелина ще чуете голямата българска актриса Цветана Манева. Режисьор на постановката е Снежина Петрова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна