Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксината срещу Ковид ще се поставя на здрави хора

Недоверието към ваксините е колосална грешка

Акад. Богдан Петрунов
Снимка: Георги Нейков, БНР

Локдаун е думата на годината. А Ковид-19 превзе живота ни. 

Панацея ли е ваксината за коронавируса? Коментар на академик Богдан Петрунов, имунолог и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Академик Петрунов смята, че са необходими години за създаването на ваксина, но днес съкратени са срокове, защото пандемията е факт в целия свят. 

"Голяма е борбата, разработват се над 150 ваксини в света. В Европа са дадени само 4 ваксини, които очакват одобрение на Европейската агенция за лекарствените средства. Очаква се положително мнение в края на декември 2020", посочи той. 

Имунологът подчерта, че е важно ваксините да бъдат безвредни и това е основното, което трябва да се знае.

"Ваксината на Pfizer и немската компания BioNTech вече се купи от Великобритания, но ЕС трябва на 29 декември да вземем решение", уточни още академикът. Според него тук ще имаме сериозен логистичен проблем, защото е важно къде ще се съхраняват ваксините в България. 

"Ваксините са за хората от 18 до 70 години и нагоре, това е важно, не е за поставяне при децата", каза Богдан Петрунов. Той подчерта, че трябва да се ваксинират здрави хора и добави, че до момента това, което е направено като ваксинации в света, е по този начин - на войници и на здрави хора. 

Академик Петрунов беше категоричен, че ще си постави ваксина срещу Ковид-19. 

"Аз вярвам на науката!", каза той. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!