Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Сучева: Социалният живот на Централната баня е ключов при нашия проект

Снимка: БГНЕС

„Ние решихме да се обединим около това да възстановим банята отново във вида, в който е била, правейки минимални намеси“. Това каза в „Хоризонт до обед“ архитект Надежда Сучева от Гражданско движение „Историческа баня“, вторият от трите класирани екипа по архитектурния конкурс за реконструкция на Централните минерални бани в София. 

„Когато говорим за реконструкция на тази ключова сграда в центъра на София, трябва да се запитаме, когато тя стане термален център, в какъв социален живот тази сграда ще започне да функционира“, това поясни още в „Хоризонт до обед“ Леа Вайсова, социолог: 

„Затова направихме и социологическо проучване освен урбанистичното изследване. Много интересно се получи - проучихме околните сгради, и се оказа, че там съжителстват много различни социални групи – като статут, религия, как те си взаимодействат“.

„Ние залагаме в проекта да има достъпна баня за повечето посетили, с приемливи цени, но предвиждаме също да има и по-скъпи услуги като СПА център или ВИП център, както и няколко режима на басейните“, това поясни още архитект Сучева. 

Но наистина установихме, че мястото е по-проблемно за сградата, тази сегрегация между хората, които пребивават около Централните бани.

В този проект се предлага до Централната минерална баня да се построи една по-малка баня, за хора с нисък социален статус.

В следващо издание на предаването „Хоризонт до обед“ ще бъде представен и третият класиран екип.

Още по темата в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна