Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата е проверила 22 институции за хора с психични разстройства

| обновено на 04.12.20 в 15:07
Снимка: БГНЕС

22 специализирани институции за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост са били проверени в периода от 26 октомври до 20 ноември по разпореждане на Върховната административна прокуратурата. От държавното обвинение уточняват, че проверките са след сигнал за насилие и лоши практики в три социални институции.

Сигналът е от август и е изготвен от Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание. В него се твърди за нередности в Дома за пълнолетни лица с психични разстройства в село Говежда, в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в село Куделин и в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в село Самуил. 

В сигнала се говори за насилие от страна на персонала върху потребителите и между самите потребителите; за обособени изолаторни помещения, в които болни са затваряни насилствено; за лоша хигиена и за прилагане на лекарствени средства без лекарско предписание.

Проверките, разпоредени от държавното обвинение, са извършени съвместно със социалното министерство и Агенцията за качеството на социалните услуги.

От  обратната информация, върната във Върховната административна прокуратура, става ясно, че предстои изготвянето на Планове за закриване на домовете в Куделин и в Говежда, а след това и втори План за действие за периода 2022-2027 година за закриването на всичките 28 специализирани институции за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост с държавно финансиране, информират от държавното обвинение.

В Куделин са изненадани от резултатите на проверката и нямат яснота къде ще бъдат преместени 97-те настанени в дома, посочи директорът Мариела Колева.

„Много проверки са минали и не сме имали сериозни нарушения в констативните протоколи“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна