Eмисия новини
от 23.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лъчезар Богданов

Новите ограничения засягат в малка степен производството и търговията

Лъчезар Богданов
Снимка: БГНЕС

Свидетели сме на рязък спад в икономическата активност в цяла Европа, включително и в България - 27-28 процента в индустриалното производство, потреблението с около 20 на сто, износът на стоки и услуги - 20-25 процента. Той бе налице най-вече през април и май. Отварянето след първия локдаун донесе видимо възстановяване, с изключение на туризма и международните пътувания, обобщи пред Радио София Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика.

Новите "по-меки" ограничения в малка степен засягат индустрията, производството на стоки и търговията, за разлика от първия локдаун по-рано тази година. Тогава и много потребители, особено през първите месеци, бяха в огромна несигурност, много хора се въздържаха от потребление заради притеснение от неизвестното и неясното икономическо бъдеще. Ефектът от кризата е видим, но не може да става дума за катастрофа, която тотално да блокира потребителското поведение, подчерта икономистът. 

С каквито и да е мерки за подкрепа, държавата не може да замести реалната икономическа активност. Няма такива мерки, които могат да компенсират бизнеса напълно. Важно е да бъде предотвратен рязък ръст на безработицата и за част от най-засегнатите бизнеси да се получи финансово спасяване. Удължаването на мораториума върху кредитите също ще даде глътка въздух в този момент. Въпреки това, в този момент е важно правителството да дава ясни сигнали по отношение на мерките и бюджетът да играе ролята на “демпфер” за негативите на бизнес цикъла. Залагат се сериозни инвестиции, включително и еврофондове, чието усвояване се очаква догодина.

Европейският механизмът за възстановяване и устойчивост ще осигури сериозен импулс за преодоляване на кризата, като България ще получи възможност за заеми и грантове за 12 млрд. евро допълнително към многогодишната финансова рамка. Същевременно големите икономики в Азия се развиват в момента, което създава огромен потенциал и за експортно-ориентираните европейски индустрии да се възползват от този глобален растеж. Но европейската икономика трябва да бъде рестартирана, включително чрез преструктуриране на част от браншовете, обясни Лъчезар Богданов. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.