Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът назначи нов секретар по външна политика

Руси Иванов
Снимка: Прессекретариат на президента

Президентът Румен Радев назначи със свой указ Руси Иванов за свой секретар по външна политика, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Предишният титуляр на този пост Николай Милков бе освободен преди месец поради преминаване на друго външнополитическо назначение.

Руси Иванов е заемал редица длъжности в Министерството на външните работи (МВнР), където започва работа през 1979 г. Работил е в дирекциите, направляващи двустранните отношения на България с европейските държави, регионалното европейско сътрудничество и координацията на въпроси, свързани с отношенията с Европейския съюз.

От 2001 г. е включен в преговорния екип по присъединяването на България към Европейския съюз. След подписването на Договора за присъединяване на страната ни към ЕС от април 2004 г. до юли 2007 г. става първият представител на България в Комитета на заместник постоянните представители в ЕС (Корепер-1). В периодите май 2012 – февруари 2014 г. и януари 2019 - декември 2020 г. е Генерален директор по европейските въпроси в МВнР.

В рамките на професионалния си път Руси Иванов заема поста временно управляващ посолството на Република България във Федерална република Германия в периода 2011-2012 г. и е извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Дания от 2014 до 2018 г.

Получава магистърската си степен в Института по международни отношения в Потсдам-Бабелсберг и учи в Университета за национално и световно стопанство в София.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени