Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Методите за успокояване на психичноболни хора

Снимка: svnaum.com

Комитетът за борба с изтезанията към Съвета на Европа установи, че в няколко психиатрични болници пациентите са изтезавани от необучен и лошо платен персонал. Пациенти са връзвани с колани и вериги.

През Държавната психиатрична болница в с. Цари брод минават годишно между 1100 и 1200 души, каза за БНР директорът на психиатричното заведение Нели Николова.

Една част от пациентите са приемани с тежка психомоторна възбуда с агресивни и автоагресивни прояви. Голяма част от тях са придружавани в болницата с органите на реда.

"Някои от тези пациенти още с влизането в отделението се успокояват, при други се налага разговор, при трети се налага медикация, при четвърти се налага изолация в помещението за изолация, което не продължава повече от 6 часа", подчерта Николова.

Има и такива, при които посочените методи не са ефективни и се използват колани.

"Използването на подобен род метални вериги е ставало изключително рядко и то не чрез пряк контакт между крайника на пациента и леглото", допълни Нели Николова.

"За първи път се правят такива констатации за лечебното заведение, в което работя".

Разпоредена е вътрешна проверка в болницата, снети са обяснения от работещите в отделението.

"След като има установени метални вериги, те са използвани, но изключително рядко. И това обикновено става на нощни дежурства, когато на работа са само сестра и санитарка. Това е мъжко отделение. Понякога идват тежко възбудени хора, които трудно могат да бъдат успокоени и се налага прилагането на такава мярка с цел да се предпазят останалите пациенти, да се предпази самия пациент, да се предпази и персонала", коментира Нели Николова.

Психотично мотивираната агресия е изключително опасна както за пациентите, така и за самия персонал. Това каза в предаването "Хоризонт за вас" Надя Желязкова, председател на Българската психиатрична асоциация.

"Поведението в такива случаи е строго регламентирано и то е разписано детайлно в Закона за здравето, където има цяла отделна глава "Психиатрия", разписано е в стандарт "Психиатрия", в правилника за устройството и дейността на вътрешния ред на всяко едно лечебно заведение, което се утвърждава от министъра на здравеопазването, подкрепено от наредба на министъра на здравеопазването и министъра на правосъдието", допълни Желязкова.

22 специализирани институции за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост са били проверени в периода от 26 октомври до 20 ноември по разпореждане на Върховната административна прокуратурата. От държавното обвинение уточняват, че проверките са след сигнал за насилие и лоши практики в три социални институции.


Интервютата можете да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени