Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без резултат от заседанието на смесената комисия със Северна Македония

| обновено на 04.12.20 в 19:22
Снимка: Twitter /@EZaharievaMFA

Без никакъв резултат приключи 11-ото заседание на Смесената историческа комисия, създадена според Договора за добросъседство между България и Република Северна Македония.

Заседанието се проведе непосредствено преди Срещата на върха на европейските лидери  следващата седмица, на която се очаква отново да бъде обсъдена темата за разширяването и позицията на България за начало на преговори с Република Северна Македония.

Съпредседателите на комисията проф. Ангел Димитров и Драги Георгиев очертаха два проблема, установени на заседанието.

Как да бъдат записвани протоколите от срещите на комисията и темата за цар Самуил бяха в центъра на диксусиите.

Съпредседателят на комисията от българска страна проф. Ангел Димитров посочи:

"Нашите колеги отказват да подписват протоколите като настояват за употреба на прилагателното македонски навсякъде".

От своя страна Драги Георгиев обвини българските представители, че едностранно са променили формулировката на протоколите и намеси и Преспанския договор с Гърция.

"Постои различно тълкуване на Преспанскиот договор според бугарските колеги употребата на предавката е лимитирана целостно", каза Драги Георгиев.

От общо 14 забележки на българските историци комисията е стигнала едва до 4-тата, а тя е Средновековието и  съдържанието на учебниците по история за 7-ми клас в Република Северна Македония. Драги Георгиев атакува българските историци, че отказват в учебниците да залегнат различни гледни точки за личността на цар Самуил. 

"Идеята да се наметне само едно ведуване на тая държава всъщност резултираше со непостигнуване на резултати со овая забележка на бугарските колеги", посочи Драги Георгиев.

Според проф. Ангел Димитров македонските историци дори са отстъпили от вече договорени позиции за общо честване на личността на цар Самуил. 

"Непрекъснато се внушава, че някой поставя под съмнение идентичността и езика на гражданите на Република Северна Македония, това изобщо не е вярно, ако има забележки, то е за пътя до формирането на нацията", подчерта проф. Димитров.

Не е постигнат никакъв резултат, а дори беше наблюдавано отстъпление от вече договорени позиции за общото честване на личността на цар Самуил, отбеляза проф. Димитров.

Според Драги Георгиев по тази тема българската и македонската страна говорят на различни езици. Той твърди, че българските историци настояват учебниците в югозападната ни съседка да бъдат лишени от мултипереспективност по отношение на цар Самуил.

Заседанието на Смесената комисия се проведе непосредствено преди Срещата на върха на европейските лидери следващата седмица, на която се очаква отново да бъде обсъдена темата за разширяването и позицията на България за начало на преговори с Република Северна Македония. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!