Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва твърди, че НАТО разполага в България и Румъния настъпателни оръжия

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че НАТО разполага в България и Румъния настъпателни оръжия, които могат да бъдат използвани срещу Русия.

По време на редовния си седмичен брифинг Захарова изрази безпокойството на Москва от увеличената военна активност на НАТО в района на Черно море.

„Модернизира се инфраструктурата на България и Румъния. На тяхна територия се разгръщат настъпателни оръжия. По време на учения се отработват сценарии, които предвиждат нанасянето на удари включително по територията на Русия чрез американски стратегически бомбардировачи, които могат да носят ядрено оръжие“. 

Мария Захарова  допълни, че въвличайки в дейността си страни като Украйна и Грузия, НАТО ги подтиква към противопоставяне срещу Русия. Без да назовава пряко Съединените щати, Захарова намекна, че те са отговорни за дестабилизирането на обстановката в Черноморския регион: 

„Също така бих искала да кажа, че в Черноморския регион има натрупан опит в поддържането на сигурността чрез силите на крайбрежните държави. Появата тук на нов играч, пристигнал явно не с най-добри намерения, разклаща регионалната стабилност и вбива клин между съседните страни“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!