Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания планира да ваксинира срещу Covid-19 една трета от испанците до юни догодина

Снимка: архив

Поне една трета от 47-те милиона испанци да бъдат ваксинирани до юни догодина, планира премиерът на страната Педро Санчес, съобщава Франс прес.

Първоначалната фаза на имунизацията ще продължи два месеца. През това време ще бъдат ваксинирани два и половина милиона души, на първо място медиците и хората в старческите домове.

През втората фаза от март до юни би трябвало да получат ваксини между 15 милиона и 20 милиона души от петнадесет приоритетни групи. Едва след юни ваксините ще станат по-широко достъпни.

Испанското правителство е договорило доставка на общо 105 милиона дози.

Испания понесе много тежко първата вълна на коронавируса през пролетта, но към момента нивото на заразата в страната е сред най-ниските в Европа - 240 инфекции на 100 000 души.

Междувременно около една трета от испанското население е готово да бъде незабавно имунизирано срещу Covid-19, докато 55,2% от испанците по-скоро биха изчакали да се разберат ефектите, преди да решат дали да се ваксинират. Това показва проучване, проведено от социологическата агенция CSI, съобщава Ройтерс.

Само 8,4% от испанците биха отказали да получат каквато и да било ваксина, показа още проучването, проведено между 23-ти и 26-и ноември.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени