Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксините срещу Covid-19 и други теми от седмицата

Илюстрация: Георги Цветков

Темата Covid-19 продължава да доминира. Поредна седмица с високи нива на зараза в някои страни, затягане на мерки, разхлабване на мерки, масово тестване, карантини. Приближава се обаче изглежда светлината в края на тъмния вирусен тунел - ваксината срещу коронавирус. Много залагат на нея, че ще промени картината, но не липсват и критици, и скептици. Брекзит отново във фокуса на новинарските емисии, Румъния се готви за парламентарен вот в неделя, а в Намибия победител в регионалните избори предизвика мрачни препратки към миналото, единствено с името си.

С различна интензивност Covid-19 продължaва да е част от дневния ред на Европа и останалата част от света. От оптимистичен спад на новозаразените, през затягане на мерки и черни рекорди.

Това са някои от по-важните международни събития от изминалите седем дни.

Най-често тази седмица обаче се говореше за ваксини. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази надежда, че решението за ваксините в Европейския съюз ще бъде взето следващата седмица.

В началото на седмицата Европейската агенция по лекарствата обяви, че ще вземе решение „най-късно“ на 29 декември дали да допусне ваксината на компаниите "Бионтех" и "Пфайзър".

Редица страни на Стария континент вече обявиха как ще процедират с ваксинирането.  

Във Франция ваксинацията ще започне в началото на годината с определени малки групи от хора, обяви президентът Еманюел Макрон. Той допълни, че масовата фаза ще бъде в периода април-юни догодина.

Началото на следващата година в Европейския съюз, но от началото на следващата седмица във Великобритания. А в Москва вече започна масовата ваксинация с руската ваксина „Спутник V“ . Ваксинацията е доброволна и безплатна.

Още от събитията в седмицата може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!