Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Захариева: Глобалното сътрудничество е ключово в борбата с Covid-19

Снимка: МВнР

Противодействието срещу пандемията не трябва да бъде за сметка на демократичното и гражданско пространство, върховенството на закона и международните ангажименти. Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева във видеообръщение на провелата се дистанционно сесия на Общото събрание на ООН, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

По думите ѝ глобалното единство и сътрудничеството в рамките на ООН са ключови за преодоляване на предизвикателствата, породени от Covid-19.

Изказвания по време на посветената на пандемията сесия направиха също генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус, председателят на Общото събрание на ООН Волкан Бозкер, както и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Екатерина Захариева подчерта, че в настоящата ситуация е изключително важно да се спазват всички резолюции на ООН, свързани с конфликти. Според българския външен министър кризата, породена от коронавируса, е засегнала особено жените и момичетата, които обаче са доказали своята роля на лидери в отговора на пандемията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!