Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джонсън и Фон дер Лайен опитват да излязат от задънената улица за Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще проведат спешен разговор по телефона днес след като преговорите в Лондон за търговските отношения след Брекзит навлязоха в задънена улица и бяха прекъснати.

Времето за постигане на сделка изтича бързо, краят на „преходния период“ е 31 декември, а двамата главни преговарящи Мишел Барние и Дейвид Фрост обявиха, че условията за споразумение не са изпълнени и временно прекратиха преговорите, за да дадат възможност на политиците да се намесят.

Борис Джонсън и Урсула фон дер Лайен ще разговарят днес следобед. Всичко това става след много интензивни преговори в Лондон през седмицата, включително до късно през нощта. „Съществените разминавания“, както се изразиха двамата преговарящи, обаче остават по въпросите на риболовните права, държавните субсидии и прилагането на новите разпоредби.

Някои политически наблюдатели на Острова не приемат като изненада факта, че преговорите бяха прекъснати, макар и да отчитат, че това е „съществен момент“.

Политическият редактор на „Скай нюз“ Сам Коутс заяви тази сутрин, че днешният разговор между Борис Джонсън и Урсула фон дер Лайен може да доведе до някакъв пробив и преговорите да бъдат подновени.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени