Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нано Ружин: Опозицията в Скопие сякаш е доволна от липсата на напредък в евроинтеграцията

На митинг в Скопие преди дни лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски говори за "разпарчeтосване на Македония".
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Блокади пред сградите на правителството, на външното министерство и на правосъдното министерство – така изглеждаше Скопие през отминаващата седмица. Протести бяха организирани в 20 града. Зад тях стои опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, макар да твърди, че шествията са надпартийни. "Докато Заев търгува с идентичността, ще бъдем на улиците", заявяват от опозицията.

Има ли посока политиката на опозиционната партия, начело с Християн Мицкоски, влияе ли националистическата реторика върху нагласите на цялото македонско общество спрямо България и каква политическа цена ще трябва да платят управляващите в Скопие за консенсуса със София?

Нямаме опозиция с дългосрочна визия. Опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ е в голяма криза и постоянно търси теми, които да вдигнат народа на протест, казва университетския преподавател Нано Ружин, бивш посланик на Скопие в НАТО.

Дори имам чувството, че опозицията е доволна, че Северна Македония не напредва в европейската си интеграция“, коментира той в интервю за предаването „Събота 150“.

От друга страна специалният пратеник Владо Бучковски е много гъвкав, готов за компромиси и позитивно настроен, с добри контакти в България, отбелязва Ружин.

„Виждахме в лицето на България много добър съюзник и никой не очакваше, че сега някои теми ще бъдат пречка пред това приятелство. Това създава голяма тревожност за нашия народ“, посочва още Нано Ружин.

За 40 години изолиран живот на двете държави, в Македония слабо познаваме историята на България, изтъква Ружин. По думите му „много хора не познават историята на България.“

Има и тенденция проблемът между София и Скопие да се разполага в контекста на предстоящите избори в България през март, подчертава Нано Ружин, който открива паралели между стратегията на дясно настроени партии в България и ВМРО-ДПМНЕ в Северна Македония.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени