Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радко Влайков: Проблемите на българското малцинство в Сърбия вече се разбират и решават

Радко Влайков
Снимка: БГНЕС

През изминалите четири години политическият диалог между България и Сърбия е може би най-интензивният и резултатният за историята на двустранните отношения, каза пред БНР посланикът ни в Белград Радко Влайков, чийто мандат приключва.

Стокообменът между двете страни почти се е удвоил. По думите на Влайков „има видими положителни промени в положението на нашето национално малцинство“.

Дипломатът отбеляза, че е бил намерен механизъм проблемите на българското малцинство, чието решаване е било отлагано с десетилетия, да могат да бъдат разбрани и решавани.

„Това малцинство през последния един век е било тъпкано и мачкано“, посочи Радко Влайков, според когото за това солидарна вина имат югославската тоталитарна система и българската тоталитарна държава, която не е защитавала сънародниците ни.

Влайков счита за успех, че са успели да вдъхнат кураж на тези хора, „не само да не се страхуват или да се срамуват да се нарекат българи, а да бъдат горди от това“.

По пътя на Сърбия към Европейския съюз се осъществяват видими промени, свързани и с възприемане на европейските ценности, каза още посланик Влайков в предаването „Събота 150“. Със споделянето на нашия положителен и отрицателен опит в процеса на европейската интеграция улесняваме Сърбия, допълни той.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени