Eмисия новини
от 23.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Смесената българо-македонска комисия: Няма резултати

Снимка: REUTERS

Без резултат приключи 11-ото заседание на Смесената историческа комисия, създадена според Договора за добросъседство между България и Република Северна Македония. Заседанието се проведе непосредствено преди Срещата на върха на европейските лидери следващата седмица, на която се очаква отново да бъде обсъдена темата за разширяването и позицията на България за начало на преговори с Република Северна Македония. 

Как да бъдат записвани протоколите от срещите на комисията и темата за цар Самуил бяха в центъра на диксусиите. Съпредседателят на комисията от българска страна проф. Ангел Димитров:

"Нашите колеги отказват да подписват протоколите като настояват за употреба на прилагателното македонски навсякъде". 

От своя страна Драги Георгиев обвини българските представители, че едностранно са променили формулировката на протоколите и намеси и Преспанския договор с Гърция. Според него този договор се тълкува различно.

От общо 14 забележки на българските историци комисията е стигнала едва до 4-тата, а тя е Средновековието исъдържанието на учебниците по история за 7-и клас в Република Северна Македония. Драги Георгиев атакува българските историци, че отказват в учебниците да залегнат различни гледни точки за личността на цар Самуил. 

Драги Иванов коментира, че идеята управляваната от цар Самуил държава да се разглежда само по един начин води до липса на резултат.

Според проф. Димитров македонските историци дори са отстъпили от вече договорени позиции за общо честване на личността на цар Самуил. 

Непрекъснато се внушава, че някой поставя под съмнение идентичността и езика на гражданите на РСМ, това изобщо не е вярно, ако има забележки, то е за пътя до формирането на нацията.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.