Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредна нощ на протести във Франция

| обновено на 05.12.20 в 21:39
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 22 -ма души са арестувани при сблъсъци във френската столица Париж. Насилието избухна втори пореден уикенд по време на масова демонстрация срещу законопроекта за глобалната сигурност и полицията.

Потрошени са редица витрини, включително на супермаркет, агенция за недвижими имоти и банка и са запалени коли по пътя на протестното шествие. Полицията използва сълзотворни гранати за овладяване на избухналите размирици, при които десетки маскирани радикални демонстранти се опитаха да разграбят магазини и бутици.

Улични протести има и в редица други френски градове, включително Лил, Лион и Тулуза.

Президентът Еманюел Макрон обеща действия срещу дискриминацията в полицията.

Напрежение пламна още в началото на протестното шествие в Париж, което потегли към Площада на Републиката под наслова "За обществени права и свобода". Демонстрантите за кратко са били блокирани от крайни активисти, има изпочупени витрини, много магазини по пътя на шествието са затворени. Обявени са около 90 демонстрации из страната.
Сред протестиращите се виждат синдикалисти и "жълти жилетки", социалното недоволство от кризата се смесва с протестите срещу полицейското насилие и най-вече оспорвания проектозакон за глобалната сигурност, смятан за ограничение на свободата на словото. Конкретен повод за протестите миналата седмица стана насилието на полицаи над чернокож музикален продуцент.
В интервю по интернет медията "Брут" френският президент Еманюел Макрон призна за прояви на дискриминация в полицията и обеща изграждане на специална платформа за борба с тях.
Френското правителство допусна пренаписването на оспорвания член 24 на закона за глобалната сигурност.
Обстановката обаче остава напрегната.   

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна