Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мадуро предвкусва победа на вота във Венецуела

Венецуелците гласуваха днес на парламентарни избори, бойкотирани от опозицията

| обновено на 06.12.20 в 22:50
Президентът на Венецуела Николас Мадуро (вляво) и опозиционният лидер Хуан Гуайдо.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Венецуела избирателите гласуваха днес за Национално събрание. Очаква се партията на президента Николас Мадуро да си върне контрола на парламента - единствен бастион на опозицията. Лидерът й Хуан Гуайдо, който се обяви за изпълняващ длъжността президент в началото на миналата година, призова за бойкот на вота.

Очаква се резултатите от изборите да бъдат обявени утре. Основните опозиционни партии, предвождани от лидера на опозицията и досегашен председател на Националното събрание Хуан Гуайдо, призоваха изборите да бъдат бойкотирани. Гуайдо апелира в Туитър към поддръжниците си да си останат у дома.

"Диктатурата не иска да произведе избори, а да унищожи надеждите на страната", написа той.

"Изборите са измама, организирана от диктатурата на Николас Мадуро, и само ще влошат ситуацията в страната ни", написа в Туитър Хулио Борхес, външният министър на правителството на Гуайдо.

Близо 20 милиона избиратели в 29 милионна Венецуела имат право на глас, за да подновят състава на Националното събрание. Там, след проведената реформа ще има 277, вместо досегашните 167 депутати, но властта на парламента е само символична, тъй като всичките му решения са отменяни от верния на президента Николас Мадуро Върховен съд и от Конституционното събрание, което през 2017 г. на практика измести Националното събрание. Негов председател е Хуан Гуайдо, признат за временен президент от над 50 държави, начело със Съединените щати.

Реалната власт обаче остава в ръцете на Николас Мадуро който, заяви преди изборите: „Нека в неделя проведем всенародно допитване - ако вие решите, няма да съм вече президент“.  

Гуайдо и съюзниците му настояват, че не са изпълнени условията за провеждане на честни избори. Вашингтон предварително ги окачестви като "нито свободни, нито честни", а Европейският съюз призова за тяхното отлагане.

Блокът на Гуайдо залага на всенароден референдум, организиран от 5 до 12 декември, който да узакони удължаването на мандата на настоящото Национално събрание и да насърчи нови санкции срещу правителството на Мадуро. То продължава да е на власт въпреки икономическата разруха и постоянните кризи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени