Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

BIS предупреждава за прекомерен ръст на финансовите пазари

Банка за международни разплащания (BIS)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нарастването на финансовите пазари след новините за ваксините срещу Covid-19 и изборите в САЩ доведоха до все по-обтегнато увеличаване на цените на активите, предупреди група на централите банки - Банката за международни разплащания (BIS), съобщава Ройтерс.

Тримесечният доклад на BIS отбелязва как кредитните пазари и някои от най-големите фондови борси по света са надминали своите нива преди пандемията въпреки значителната степен на несигурност, която все още остава в сила във връзка с продължаващото разпространение на коронавирусната пандемията.

Клаудио Борио, ръководител на парично-икономическия отдел на BIS, каза, че възходящото ценово рали е оправдано от новините за ваксините и продължаващите фискални и парични стимули, но има и признаци за отиването му твърде далече.

"Изглежда, че продължава да съществуват различия между оценките на рисковите активи и икономическите перспективи", каза Борио, добавяйки, че "въпросите за прекомерната стойност на активите" вече съществуваха още преди коронавирусната криза.

Възгледите на базираната в Базел група на централните банки BIS често се следят от икономистите, тъй като на срещите при закрити врати на Международната бака за разплащания участват най-добрите централни банкери в света.

Клаудио Борио каза още, че едно от събитията, за които е особено предпазлив, е бързото облекчаване на стреса на корпоративните кредитни пазари. "Преминаваме от ликвидността към фазата на кризата по отношение на платежоспособността", обясни той пред репортери.

"Трябва да очакваме повече фалити занапред, но кредитните спредове са доста ниски според историческите стандарти и наистина докато банките оценяват риска по-внимателно, ние не виждаме същото на капиталовите пазари", допълни Борио.

Той добави, че с облигации по света на стойност 17,5 трилиона долара, които сега носят отрицателна доходност - което означава, че инвеститорите ефективно плащат, вместо да им се плаща, за да ги притежават - много мениджъри на финансови активи са били тласкани към все по-рискови активи.

Това само по себе си е риск и подчертава "сложните води", в които основните централни банки сега трябва да осъществяват навигация. Банките осигуриха стимули на стойност трилиони долари през тази година и се очаква да продължат да го правят и занапред.

"Перспективите са доста несигурни и по-скоро бихте сгрешили да вършите твърде много, отколкото по-малко", посочи Борио.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени