Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Романът "Папка "Аутизъм" ни пренася в света на хората с дефицити в развитието

Недко Недков
Снимка: личен архив

Недко Недков е автор на романа "Папка "Аутизъм". Идеята за книгата се появила, след като Недко Недков срещнал преди години познато момче от детството си, което е с аутизъм.

"Когато го видях бях абсолютно ошашавен, защото животът по някакъв начин ни връща във времена, които отдавна сме отписали и забравили. Поисках да го заговоря, но не посмях, знаейки за неговите дефицити, знаейки за неговите проблеми с общуването", каза в предаването "Нощен хоризонт" Недко Недков.

Преди да започне да пише книгата Недко Недков направил задълбочено проучване за заболяването аутизъм. Всяка глава в книгата, освен заглавие има и въвеждащ текст.

"Самата книга, като творческа идея, не знам до каква степен е привлекателна за окото, за мен е красива, но не знам дали за околните е така. Творческата идея е изцяло моя. Синият цвят преобладава, защото това е цветът на аутизма", допълни Недков.

Снимка: личен архив

В книгата "Папка "Аутизъм" авторът засяга и темата за бездомните хора.

"Много от социалните теми в романа са представени така, че да не натоварват цялостната сюжетна линия, но през всички тези социални въпроси аз искам да накарам хората да проявят любопитства към тях", допълни Недков.

Недко Недков е родом от град Павликени. Там завърша средното си образование, след което продължава обучението си във Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий" със специалност "Компютърни науки". Започва да пише поезия още във втори клас, но талантът му е открит в средното училище. Носител е на множество грамоти и отличия от олимпиади и литературни конкурси като "Ерато", "Веселин Ханчев" и други.

Повече можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна