Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ОПЕК +" вероятно ще проведе следващото си заседание на 4-ти януари

Организацията на страните производителки на петрол и техните съюзници, начело с Русия, вероятно ще проведат следващата си среща във формата "ОПЕК +" на 4-ти януари догодина, заявиха за Ройтерс два източника от петролния картел.

През миналата седмица "ОПЕК +" се договориха да увеличат слабо съвместното си производство с 500 хил. барела на ден от началото на 2021г. и да провеждат ежемесечни срещи, започвайки от януари, за да решат дали да увеличат или отново да ограничат допълнително добивите на петрол с повече от 500 хил. барела.

Трети източник на Ройтерс пък посочи, че датата на следващата среща ще бъде потвърдена по време на заседанието на Съвместния министерски комитет за наблюдение (JMMC) който ще се проведе на 17- декември.

Междувременно петролните фючърси поевтиняват с около 1% през търговията в понеделник, отстъпвайки от достигнатите в края на миналата седмица 9-месечни върхове. Това е факт на фона на продължаващото се разширяване на коронавирусната пандемия, което води до подновяване на бизнес рестрикциите и до отслабване на очакванията за пътуване на хората.

Така например от неделя влезе в сила нова заповед на хората да си стоят вкъщи в американския щат Южна Каролина, като и в голяма част от залива на Сан Франциско и в други региони на САЩ. Южна Корея също обяви за нови ограничителни мерки след подновено нарастване на заразените с коронавируса в азиатската държава.

В същото време инвеститорите изглеждат притеснени от затягане на напрежението между САЩ и Китай и от опасенията за Брекзит без сделка между ЕС и Великобритания. Според агенция Ройтерс САЩ планират да наложат санкции на още поне дузина висши китайски представители относно предполагаемата им роля в дисквалификацията на избрани опозиционно настроени законодатели в Хонконг.

Междувременно Иран инструктира своето петролно министерство да подготви инсталациите за производството и продажбата на суров петрол на пълен производствен капаците през следващите три месеца.

Всички това се отразява негативни на цените на петрола, като през днешната следобедна търговия петролните фючърси Брент се понижават с около 1% към $ 48,80 за барел, отстъпвайки от петъчния връх около $49,90 за барел - най-високо ниво от началото на март 2020 г.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI пък се понижават с 0,9% към $ 45,90 за барел, след като в петък и те поскъпнаха до 9-месечен връх около $ 46,70 за барел.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени