Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова зала в Бургас носи името на Тончо Русев

Снимка: Радио Бургас

Новата модерна зала на Културния дом на Нефтохимик, която преди 8 години беше дарена на Община Бургас, ще носи името на големия композитор и бургазлия Тончо Русев. Там е пренесено и неговото пиано, от което са се родили безсмъртните му хитове, написани по текстове на именити български поети. 

Така големият Тончо Русев отново се завръща на Голямата сцена в паметта на своите съграждани. 

След пианото, дарено от семейството на Русев преди една година, сега Бургас има нова реликва - модерната концертна зала. Само преди дни, на празника на Бургас в деня на Св. Николай Чудотворец, в тази зала се проведе и първият концерт. Той беше излъчван онлайн заради мерките за сигурност. 

„Спокойно мога да кажа, че това е най-модерната зала в страната“, каза директорът на общинското предприятие „Летен театър „Фестивали и концерти“ Димитър Маджаров. 

Внучката на големия композитор Елена Хаджистоянова сподели: „Дарихме пианото на Бургас, за да могат бургазлии да се докоснат до него“. 

Тончо Русев е почетен гражданин на Бургас. Преди 3 години той беше първият удостоен с най-голямото отличие Кавалер на сребърния кръст на Свети Николай. 

Големият български композитор ни напусна на 10 април 2018 година. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени