Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризата наложи смели иновативни решения в банково-финансовия сектор

Covid кризата наложи смели иновативни решения в банково-финансовия сектор и отношенията му с клиентите. Как технологиите помагат на управлението на вземанията, какво е необходимо още за дигиталното подписване на ипотечни сделки и как се преструктурират компаниите, за да оцелеят на пазара.

Оказва се, че макар и консервативен, финансовият сектор се справя успешно с предизвикателствата на времето. Коронакризата ускори значително процесите на навлизане на дигитализацията, като се започне от хоумофиса, който се оказа възможен и за банковите служители.

"Като всяка една криза, Covid-19 - също и от нея ще избуят със сигурност много промени и доста нововъведения. Успяхме да се преструктурираме доста бързо, за по-малко от две седмици. Което показва, че няма статукво, което да казва, че банките не са толкова гъвкави, всичко е въпрос как управляваш бизнеса", каза Николай Спасов - банков мениджър.

Някои банки вече въвеждат и автоматична машинна оценка на решенията за кредити - кой кредитоискател е потенциално благонадежден, кой - не. Това обясни Лидия Димитрова от компания за събиране на вземания.

"Процес, който с години е бил един и същи, се случи много бързо заради кризата. Дали е добро, или е лошо - предстои да разберем", коментира тя.

Според Станимир Николов от фирма за оценка на обекти Covid кризата отваря много ниши на пазара и създава допълнителни възможности, които ще са необратими. 

Репортаж на Наталия Ганчовска в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна