Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Станулов: Възможно е да започнат фалити на български авиокомпании

Заради коронакризата приходите от редовни полети са се свили с 65%, през последните месеци чартърите са нула

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Финансови грантове за част от изгубените приходи сериозно биха подпомогнали българската авиоиндустрия. Авиационният сектор, авиокомпаниите бедстват и имат сериозна нужда от допълнителна подкрепа. Това обясни пред БНР Светослав Станулов, председател на УС на Асоциацията на българските авиационни компании. Тя обединява около 80% от българските компании и бази за техническо обслужване.

Приходите на европейските авиопревозвачи спрямо миналата година са намалели с около 73%, съобщи Станулов.

За българските авиокомпании приходите от редовни полети са намалели с около 65 на сто. „Чартърните превозвачи обаче са със съкрушително намалени приходи. На годишна база може би с 85-90%“, обясни Светослав Станулов. „Чартърните превозвачи в България нямат никакви полети в последните 4-5 месеца. Нула.“

Това не позволява на компаниите да покриват постоянните си разходи. Използвани са вече всички финансови резерви. Авиокомпаниите имат допълнителни специфични разходи, които няма как да бъдат спестени, подчерта Станулов.

В българските авиокомпании са заети около 4000 – 4500 души. Малко са съкратените, защото става дума за висококвалифициран персонал.

Големите разходи са свързани с поддържането на машините в летателна годност. Авиокомпаниите плащат за паркинг, за техническо обслужване, което макар и по-малко, когато самолетите са на земята, е задължително. Освен това плащат 40% от работната заплата по мярката 60/40 плюс разходи за тренировка на персонала, допълни Станулов. „На задължителна тренировка подлежат пилотите.“

Много е възможно да започнат масови фалити“, предупреди Светослав Станулов. По думите му неслучайно в Европа и САЩ има финансови грантове. 

„Като пример – от намалелите приходи 20-30% се субсидират от държавата. На повече не се и надяваме, но без такава помощ е изключително трудно на всички ни в момента“, коментира Станулов в предаването „Преди всички“. Според него подобни финансови грантове сериозно биха подпомогнали авиоиндустрията.  

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени