Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокурори и следователи дариха два апарата за плазмафереза

| обновено на 10.12.20 в 11:56
Церемонията по предаване на дарението в „Майчин дом“ в София.
Снимка: БГНЕС

Със средства, събрани от прокурори, следователи и съдебни служители бяха дарени два апарата за плазмафереза на „Майчин дом“ в София и Националния център по кръводаряване.

Изборът точно на тези две места е по поръка на Националния оперативен щаб, защото и в „Майчин дом“, и в кръвния център, има условия от специалисти да бъдат поставени тези апарати.

При получаване на дарението директорът на „Майчин дом“ д-р Иван Костов заяви, че  апаратът за плазмофереза може да заработи до седмица.

Ето какво каза д-р Николай Николов, директор на Националния център за трансфузионна хематология:

„Искам да благодаря за дарения апарат за плазмафереза. Той ще допринесе за по-максимално натоварване и за по-голямо количество на реконвалесцентна плазма, която бихме могли да предоставим на лечебните заведения“.

От коментар на д-р Иван Костов стана ясно, че в „Майчин дом“ в момента има 15 родилки, които се лекуват от коронавирус.

Апаратите са от най-високо поколение, на германска компания-лидер в производството на такъв вид апарати. Осигуряват лесно и бързо събиране на висококачествена плазма. Събрана е почти напълно пречистена от кръвни клетки, а количеството е напълно подходящо, за да може от един донор да се съберат до 3 дози плазма.

Като цяло има готовност при преодоляване на пандемията тези апарати да могат да продължат да бъдат използвани. Те са на стойност 85 000 лева.

Прокурорите и следователите са събрали малко над 175 хиляди лева в рамките на едномесечната си кампания. Тях продължава до края на годината с намерение да купят апарати и за други места в страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени