Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елеонора Гаджева: Човек никога не спира да пътешества

Пандемията ни накара да преоткрием книгите с пътеписи

Снимка: Личен архив

Пътешествениците също бяха принудени да си наложат въздържане в тазгодишните условия на коронавирусна инфекция и извънредни ситуации. Но това пък даде възможност да пътуват с... книгите. Книгите, написани от приключенци, посветени на техни любопитни или трудни маршрути. Да преоткрием и сборници с пътеписи, излезли под перото на класици в литературата.

„Човек никога не спира да пътешества, дори в мечтите или фантазиите си“, отбеляза пред Радио София Елеонора Гаджева, което е известна с разказите за за хора и места.

Тя силно препоръча „От Индия“ - бележки, дневници, стихотворения, наблюдения и разкази от класика Херман Хесе, едно пътуване и към духовния свят на Изтока.

„Големите автори пътуват и с душата си и изливайки емоциите и преживяванията си в текст, нещата стават много вълнуващи“, отбеляза Елеонора Гаджева.

По думите й пътеписите са малко неглижиран, но особено интересен жанр. От тях научаваме не само за забележителни места, но и нещо повече за характера на писателя.

От излезлите през 2020 г. книги на такава тематика Елеонора Гаджева отличи още „Пеша из Хималаите“ от Левисън Уд (с награда „Едуард Станфорд“ за най-добър пътепис за 2016 г.), „Кралицата на пустинята“ от Гертруд Бел – жена изпреварила времето си, както и „Нансен“ (за полярния изследовател и нобелист Фритьоф Нансен /1861-1930/), чийто автор Хавиер Качо беше в България за представянето.

Чуйте още в разговора на Лили Големинова с Елеонора Гаджева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна