Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНБ съобщи:

До 23 март подаваме искане за отсрочване на задължения

Снимка: архив БНР

До 23 март ще може да се подава искане за отсрочване на задължения по правилата на временния мораториум, съобщиха от БНБ. Централната банка е одобрила предложението на Асоциацията на търговските банки за удължаване на временния мораториум върху задълженията заради кризата с Covid-19.

Според данните на БНБ в края на октомври 2020 г. са одобрени близо 89 000 искания на фирми и домакинства на обща стойност над 8,5 млрд. лв.

До 31 март догодина банките ще могат да се произнесат по исканията за отсрочване на задължения заради кризата с коронавируса, става ясно от съобщението на БНБ. 

Крайният срок за отсрочване на задължения на клиентите на банките ще бъде до 31 декември 2021 г., но не повече от 9 месеца.

Въвежда се изискването задълженията, обект на мораториум, да са били редовни или с просрочие под 90 дни към датата на подаване на искането.

Също така се създава възможност задълженията, за които е било подадено искане за отсрочване преди 30 септември 2020 г., да могат да бъдат допълнително отсрочвани, като общият период на всички отсрочвания не надвишава 9 месеца.

До десет работни дни банките трябва да предоставят оперативни планове за оценка на потенциалната възможност за неплащане от страна на кредитополучателите след изтичането на мораториума.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна