Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войн Божинов: Македонизмът е идеология, но и психическо отклонение

Според него Скопие са надява на пробив след изборите в България

Снимка: стопкадър БСТВ

В момента в Република Македония тече антибългарска истерия, което показва, че македонизмът е не само идеология, но и психическо отклонение... Може би там така си мислят, че ще мобилизират обществото за каузата - преговорите с Европейския съюз. Добре се знае, че омразата ражда ответна отрицателна реакция. Там трябва да си дадат сметка, че това не е подходът“. Това каза пред БНР историкът от БАН Войн Божинов. 

Според него самочувствието на РСМ идва от политическата класа, възпитавана в социалистическа Югославия, и от обстоятелството, че зад страната стоят солидни европейски държави. 

„Държава като Германия е крайно време да каже каква позиция взема, и то ясно - дали стои зад членка на Европейския съюз или зад държава, която е кандидатка за Европейския съюз... Германия има очевидни политически и икономически интереси на Балканите. Разширяването на ЕС означава разширяване на германското влияние в нашия регион“. 

По думите на историка и от страна на България се дават разнопосочни сигнали. В предаването „Политически НЕкоректно“ Божинов допълни: 

В Скопие има големи надежди, че могат да направят пробив след изборите в България. Срещата на Бучковски с Корнелия Нинова беше много интересна, защото явно скопската страна е искала да сондира плановете на най-голямата опозиционна партия. Но той си тръгна от София с подвита опашка... Нашата дипломация трябва да има изключително рафинирани начини на действие - от една страна да защитим националните си интереси, а от друга - да покажем, че РСМ има място в нашето европейско семейство, за да не започнат в нея деструктивни процеси, които могат да доведат до нейното разпадане. Нашият генерален интерес е РСМ да съществува като самостоятелна и независима държава, тъй като нейното наличие върху картата прекъсва сухоземната връзка между сърби и гърци, което е от огромен интерес за нас, защото това е граница, която преди винаги е задушавала България“. 

По думите на Войн Божинов новоизбраният американски президент Джо Байдън няма да е водеща фигура във външната политика, но натискът от Вашингтон по проблема значително се засилва

Евентуално забавяне на евроинтеграционните процеси в РСМ ще повлече сериозни въпроси. Един от тях е за албанското обединение в ЕС, защото, ако не получат каквото желаят, могат да обърнат другата страна на плочата“.  

Интервюто с Войн Божинов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна