Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Касимова-Моасе: На мястото, където съм слушала актьорски истории, сега разказвам свои

Мария Касимова - Моасе
Снимка: Личен архив

"На мястото, където съм слушала толкова фантастични актьорски истории, се оказва, че аз разказвам свои истории". Това сподели журналистката и писателка Мария Касимова-Моасе за разказваческото ѝ шоу "Свободно падащи истории", което тя представя на сцената на Сатиричния театър в София.

По думите ѝ жанрът на разказване на истории не е особено популярен в България:

"Оказа се, че тук сме загубили точната дума, за да го определим, затова аз нарекох шоуто разказваческо. Историите нямат постоянен текст, който аз да съм научила наизуст, всеки път представянето е абсолютно различно".

Историите падат свободно на сцената, каза Мария Касимова-Моасе: 

"Никога не знам от коя гънка на мозъка ми ще изпадне някоя нова история, досега неразказана. Да си намери свое място да падне и тя на сцената - да изиска аз да я разкажа".

Тя определи историите като много лични: 

"Аз съм си автор, аз си разказвам. Дори и режисьор нямам. Шоуто се роди много спонтанно, най-вече от представянето на книгите ми, където разказвах много мои истории. Реших да ги навържа и да стане един разказ, какъвто никой друг няма, защото това са мои истории. Пробвах за първи път на един 24-и май - вместо да имам среща, на която да говоря за книгите ми, подготвих това. И то толкова се хареса и започна да се развива, че се превърна, дори независимо от мен, в мой личен спектакъл".

Интервюто на Людмила Железова с Мария Касимова-Моасе в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.  

Личен архив

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени