Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отвъд нотите: Роберто Фонсека и хор „Нови български гласове“

Роберто Фонсека с хор „Нови български гласове“ и доц. д-р Георги Петков.
Снимка: „Джаз Плюс“

Само две години след световното признание за албума на Арканхел с хор „Нови български гласове“ – „Латино Грами“ за най-добър фламенко албум за 2018 г. – продуцентите на проекта от българска страна „Джаз Плюс“ въвеждат в следващото голямо музикално приключение – съвместна програма на хор „Нови български гласове“ под диригентството на доц. д-р Георги Петков с един от най-големите съвременни джаз пианисти на Куба – Роберто Фонсека. 

Любимец на световната публика вече второ десетилетие, Роберто е сред малкото музиканти от своята категория, когото и българската публика познава лично, а не само от прекрасните му албуми. Тук е добре да се припомнят завладяващите му концерти в София от 2008, 2016 и 2018 г., организирани все от „Джаз Плюс“ (и във фестивален, и в клубен формат), но също така ѝ гостуването му през 2004 г. като пианист на един от най-великите кубински певци на нашето време – Ибраим Ферер.

След първия си солов концерт в България на четвъртия фестивал „Джаз Плюс“ Роберто Фонсека написа и музикалната пиеса „Bulgarian“, която влезе в албума му „Akokan” от 2009 г. Оттогава е изключително запленен от българския фолклор и ето че се стига и до следващата стъпка – български албум на Роберто съвместно с хор „Нови български гласове“. По тази програма се работи вече няколко години, като концертната премиера трябваше да е този месец, но заради пандемията беше пренасрочена за юни 2021 г. 

Но пък… времето за премиера на първите две пиеси от проекта – изключително оригинални прочити именно на „Bulgarian”, а и на „Девойко мари хубава“ – дойде. Първото им радиоизлъчване в деня на видеопремиерата им беше в „Мултикултурни диалози“ по програма „Христо Ботев“ миналата събота (12 декември), а вече можете да ги чуете (и видите) и в онлайн пространството. Предлагаме и разговор с българския продуцент на проекта „Отвъд нотите“ – Маргарита Борисова – проведен пак в деня на световната премиера на двете песни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени