Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демократичната опозиция в Беларус – мощно послание за свобода

Проф. Анна Кръстева: Виждам все по-ярко присъствие на жени в политиката, възможност лидерството да има и женски гласове

Светлана Тихановска на митинг в Барановичи на 150 км от столицата Минск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На човечеството е необходима свобода от натиска на властта и свобода за информация – да я разпространяваш и да я получаваш, свобода за безстрашни дискусии. "Съдбата ми се оказа по-голяма от моя личност и аз се оказах на висотата на съдбата си" – казва акад. Андрей Сахаров.

Демократичната опозиция в Беларус, представлявана от Координационния съвет – инициатива на смели жени и на лица от политиката и гражданското общество, е отличена с Наградата "Сахаров". Координационният съвет в Беларус е инициатива на смели жени – като основния опозиционен кандидат в президентските избори Светлана Тихановска, Нобеловия лауреат за литература Светлана Алексиевич, музикантката Мария Колесникова, политическите активистки Олга Ковалкова и Вероника Цепкало, както и на лица от политиката и гражданското общество – политическият затворник Сергей Тихановски, активистът за права на човека Алес Беляцки, Сергей Дилевски, Степан Путило и Микола Статкевич. След провеждането на съмнителни президентски избори в Беларус през август избухнаха масови протести срещу нарушенията на изборите, поведени от Координационния съвет и опозицията в страната. В резолюция през септември Европейският парламент осъди насилието и репресиите от страна на беларуските власти спрямо протестиращите.

Проф. д-р Анна Кръстева коментира Наградата "Сахаров" и нейните лауреати в "Нашият ден":

"Много мощно послание – послание за свобода, за решителност, за борба, когато свободата е трудно постижима. Ярко е, че тези образи са женски – трите дами, които се изправиха срещу последния диктатор в Европа: Светлана Тихановска, Мария Колесникова и Вероника Цепкало. Светлана Тихановска и Вероника Цепкало ще участват днес в пресконференцията на ЕП. Те влизат в политиката по две линии – едната – личният ангажимент към ценностите на свободата, другата – семейната ангажираност."

"Виждам все по-ярко присъствие на жени, по много хармоничен начин, възможност лидерството да има и женски гласове." – казва проф. Анна Кръстева.

Чуйте повече в звуковия файл.

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта, връчена за първи път през 1988 г. на Нелсън Мандела и Анатолий Марченко, е най-високото отличие, присъждано от Европейския съюз за дейност в областта на правата на човека. Тя е жест на признание за лица, групи и организации, които имат изключителен принос за защитата на свободата на мисълта. Чрез нея и чрез свързаната с нея мрежа ЕС оказва подкрепа на лауреатите — дава им повече решимост и сила в усилията за отстояване на техните каузи. Това е награда преди всичко за свободата на изразяване, правата на малцинствата, зачитането на международното право, развитието на демокрацията и прилагането на принципите на правовата държава.

Демократичната опозиция в Беларус, представлявана от Координационния съвет – инициатива на смели жени и на лица от политиката и гражданското общество, e тазгодишният носител на Наградата "Сахаров".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени