Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ разхлаби забраната за раздаване на банкови дивиденти

Европейската централна банка реши във вторник вечерта да позволи на търговските банки да изплащат част от своите натрупани печалби за периода 2019-2020 г. под формата на дивидент за своите акционери, ако те разполагат с достатъчно капитал.

По този начин ЕЦБ разхлаби обща забрана за раздаване на банкови дивиденти и за обратно изкупуване на акции, която беше наложена по време на първата вълна от коронавирусната криза.

Централната банка обаче продължава да призовава кредитните институции да бъдат предпазливи, за да запазят буферните капитали за евентуална вълна от неизплатени заеми, която може да достигне 1,4 трилиона евро.

Сега обаче ЕЦБ дава възможност за известни малки по размер изплащания на дивидент от страна на най-здравите банки с оглед на подобрените икономически перспективи.

"ЕЦБ очаква дивидентите и обратното изкупуването на акции да останат под 15% от акумулираната печалба за 2019-2020 г. и не по-високи от 20 базисни точки (0,2%) от съотношението на Базовия собствен капитал от първи ред (CET1), в зависимост от това, кое е по-ниско", се казва в изявление на ЕЦБ, публикувано снощи.

"Банките, които възнамеряват да изплащат дивиденти или да изкупуват обратно акции, трябва да бъдат печеливши и да имат стабилни капиталови траектории", подчерта централната банка на еврозоната.

Препоръката ще остане валидна до септември 2021 г. и включва искане банките да използват "изключителна умереност" при раздаването на бонуси и вместо това да използват капитал за финансиране на компании и домакинства.

Еврозоната все още се бори с втората вълна на коронавирусната пандемия, като просрочията по кредитите се очаква да се увеличат през следващите месеци, тъй като някои схеми на държавна подкрепа ще бъдат прекратени, а компаниите и домакинствата изчерпват спестяванията си, съобщава Ройтерс.

Развитието на коронавирусните ваксини обаче означава, че перспективите изглеждат по-розови, което кара ЕЦБ да прогнозира възстановяването на икономиката на еврозоната с 3,9% през следващата година и с 4,2% през 2022 г.

"При преразглеждане на препоръката си ЕЦБ признава намалената несигурност в макроикономическите прогнози. Преработената препоръка има за цел да защити капацитета на банките да поемат загуби и да отпускат заеми в подкрепа на икономиката", се посочва още в изявлението на ЕЦБ.

През миналата седмица Английската централна банка също определи собствената си граница за раздаване на банкови дивиденти, като тя е до 25% от акумулираните печалби през 2019-2020 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени