Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикалният продуцент Светлин Симеонов: Вярата никога не ни напуска

Светлин Симеонов
Снимка: Станислава Пирчева

Музикант и поет по душа е Светлин Симеонов - музикален продуцент при Музикална къща БНР/ Music house BNR. Музиката не е излизала от живота му - под една или друга форма. За него творчеството е баланс между полет на мисълта и подреденост. Първите му поетични опити са още от ученическите години. Тогава описва училищни смешки и неволи, които се приемат добре от съучениците му. Противно на масовите първи опити с любовна поезия, дълго време е бил под влиянието на хумора и сатирата. Времената също оказват въздействие върху писането му.

"Вярата е нещо, което никога не ни напуска - и надеждата, и не би трябвало да ни напускат".

Светлин започва с виолончело, а в 7 клас се прехвърля на контрабас, с който завършва и консерваторията в София. За кратко работи в Частна опера - Русе, с която пътуват из цяла Европа - имат спектакли в Германия, Холандия, Португалия, Великобритания, а репертоарът им е Верди, Бизе, Пучини.

"Контрабасът беше план Б, защото с виолончелото се виждаше, че не вървят нещата добре и реално се оказа, че там наистина се представих доста по-добре", каза в предаването "Нощен хоризонт" Светлин Симеонов.

"Поезията не дава отговори, тя задава въпроси", допълни той.

"В живота знаем, че искреността не винаги помага...Тези времена изострят нашето усещане за красота  и искреност"

Битието влияе върху съзнанието.

"Всекидневният досег с музика, с артистизъм на мен много ми помага в писането“, подчерта Светлин Симеонов.

Светлин Симеонов е роден в Русе и израства в семейство на учители. Средното си образование завършва в музикалното училище ,,Проф. Веселин Стоянов“ в родния си град. Музиката е по линия на баща му, който е имал музикални наклонности и като студент е пял в хорове и е водил детски танцов ансамбъл в Плевен.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени